Zonnepanelen hoe en wanneer schoonmaken?

Zonnepanelen vragen in principe weinig onderhoud als ze eenmaal geplaatst zijn. Ze zijn namelijk voorzien van een coating waardoor vuil zich niet snel kan hechten. Waar mogelijk worden zonnepanelen ook schuin geplaatst zodat vuil vanzelf van de zonnepanelen afvalt of wegspoelt met de regen. Toch is het heel belangrijk om wel regelmatig uw zonnepanelen te checken. Mocht zich namelijk wel vuil ophopen dan kan dit de levensduur van de panelen negatief beïnvloeden. En vergeet natuurlijk niet het rendement dat hiermee daalt, dat is natuurlijk het laatste wat u wil. 

Hoe en wanneer maak je zonnepanelen schoon?

Hoe vaak de zonnepanelen reinigen?

Wij raden aan om minstens één keer per jaar uw zonnepanelen te (laten) reinigen. Zo weet u zeker dat u het hele jaar kunt genieten van schone en rendabele panelen. Staat uw pand op een plek waar de panelen snel vies worden door bijvoorbeeld veel bomen, vogels of vuil van fabrieken of de snelweg. Dan is de frequentie van reiniging mogelijk hoger. Denk er dan aan om twee keer per jaar de panelen te laten controleren en reinigen.

Wanneer moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

De maanden in het voorjaar zijn het meest rendabel voor uw zonnepanelen. Dit is dan ook de periode waarop u zeker wilt weten dat uw zonnepanelen schoon en vrij van vuil zijn. Laat uw zonnepanelen dan ook voor de lente reinigen. Wel pas na het vorst seizoen, want in de winter is de kans op schade aan het panelen groter bij het reinigen.

Een professional weet altijd raad met het reinigen van zonnepanelen. Dus mocht het nodig zijn uw zonnepanelen in de winter te laten reinigen, schakel dan zeker een professional in. In de winter is het daarnaast ook verstandig om sneeuw van de panelen te verwijderen als het niet vanzelf smelt of eraf glijdt.

Dit geldt ook voor de herfst. De zonnepanelen liggen dan snel vol met afgewaaide takken en bladeren. Om ook op een zonnige herfstdag te kunnen profiteren van voldoende rendement doet u er goed aan de bladeren regelmatig te verwijderen.

Hoe maakt u zonnepanelen schoon?

Bij het reinigen van uw zonnepanelen is het ontzettend belangrijk dat u heel voorzichtig te werk gaat. Als u de panelen namelijk beschadigd met het schoonmaken kan dit het rendement ernstig terugdringen. Mijd daarom schuursponzen, hogedrukreinigers en reguliere schoonmaakmiddelen. Deze kunnen zorgen voor krassen, barsten, vocht dat tussen de panelen komt of het aantasten van de beschermende coating.

Gebruik enkel lauw water, dit is voldoende om het meeste vuil te verwijderen. Dit kan in combinatie met een zachte borstel, zo kunt u ook bij alle hoekjes en de klus vanaf beneden uitvoeren. Ontdekt u toch hardnekkige vlekken gebruik dan enkel reinigingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor zonnepanelen. 

Zonnepaneel schoonmaken uitbesteden?

Wij snappen dat u er alles aan wil doen om uw zonnepanelen zo lang mogelijk mee te laten gaan. Het kan een grote klus zijn om uw zonnepanelen tijdig te reinigen en de klus is ook nog eens vaak op grote hoogtes. Een goede optie is dan het uitbesteden van uw zonnepaneel reiniging. U bent dan verzekerd van een professionele aanpak waarbij met veel zorg en veiligheid uw zonnepanelen worden schoongemaakt. Zo kunt u optimaal profiteren van het rendement en liggen er weer stralende zonnepanelen op uw bedrijfspand.

Bent u benieuwd naar wat wij voor uw bedrijfspand kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook kunt u bij ons terecht voor periodieke schoonmaakwerkzaamheden. Zo bent u altijd voorzien van schone zonnepanelen en kunt u ook kiezen voor uitbreiding van extra schoonmaakwerkzaamheden

Wij leveren geen schoonmaakdiensten aan particulieren.