Wat leveren zonnepanelen op in de herfst en winter?


Zonnepanelen zijn een prachtige uitvinding. En daarom is het goed om te zien dat u de overstap naar zonnepanelen heeft gemaakt of er tenminste geïnteresseerd in bent. Zonnepanelen kunnen een grote rol spelen in de groene missie van uw bedrijf en daarnaast is het ook financieel aantrekkelijk.

Dat laatste punt is voor velen een reden om zonnepanelen aan te schaffen, vooral voor grote bedrijfspanden kan dit veel opleveren. Hierbij is het wel belangrijk dat het rendement van uw zonnepanelen hoog is. Het rendement van zonnepanelen hangt af van vele factoren en kan ook per seizoen flink verschillen. Velen vragen zich af of zonnepanelen wel rendabel zijn in het najaar. Wij vertellen u hieronder of dit het geval is in de herfst en winter en wat u hier eventueel zelf aan kunt bijdragen.

5 tips voor minder stof op kantoor van schoonmaakbedrijf Select Cleaning

Zijn zonnepanelen rendabel in de herfst en winter?

De techniek van zonnepanelen is bekend: ze wekken energie op door het licht van de zon. Het is nu eenmaal zo dat in het voorjaar en voornamelijk in de zomer de meeste zonuren zijn. Mits de andere omstandigheden goed zijn leveren meer zonuren dan ook meer energie op. In de herfst en zeker in de winter zijn er een stuk minder zonuren. Wat betekent dit voor het rendement van uw zonnepanelen?

Het is niet zo dat hoe warmer het is hoe hoger het rendement is. Integendeel, als de temperaturen te hoog zijn dan daalt het rendement juist. Een zonnig voorjaar zorgt dus over het algemeen voor de beste opbrengst: veel zon en niet te warm. Gelukkig is er ook straling van de zon in het najaar, weliswaar minder maar de zonnepanelen zijn zeker nog rendabel.

Gemiddeld is het rendement in het voorjaar en de zomer tussen de 10% en 15%. Dit rendement zakt in de herfst en winter geleidelijk naar ongeveer 5%. De onbewolkte dagen zonder regen en temperaturen boven 0 zijn het best voor de zonnepanelen in deze periode.

Schoonmaken van zonnepanelen in het najaar

Een belangrijk aandachtspunt voor zonnepanelen in het najaar is dat ze goed schoon blijven. In de herfst kan de val van bladeren ervoor zorgen dat de zonnepanelen deels bedekt zijn. Dit zorgt er automatisch voor dat het rendement van de zonnepanelen behoorlijk zakt. In de winter is dit hetzelfde verhaal maar dan met sneeuw.

Als de mogelijkheid er is plaats dan de zonnepanelen in een hoek van 40 graden zodat bladeren en sneeuw eraf glijden. Als het niet te hard vriest dan smelt de sneeuw vaak ook snel genoeg op de zonnepanelen. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u met een zachte borstel voorzichtig de panelen schoonvegen. Check dus regelmatig uw zonnepanelen op vuil, bladeren en eventueel sneeuw. Door er altijd voor te zorgen dat de zonnepanelen schoon zijn en vrij liggen profiteert u optimaal van het rendement.


Zonnepanelen laten reinigen door professionals

Nu u weet hoe belangrijk het is om juist in het najaar schone zonnepanelen te hebben zult u waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag willen. Wij kunnen ons voorstellen dat het reinigen van de zonnepanelen een grote klus is. Hier is vaak geen tijd voor, er is gebrek aan kennis of aan het benodigd materiaal.

Gelukkig kunnen wij bij Select Cleaning ervoor zorgen dat uw zonnepanelen helemaal worden gereinigd. Onze professionals hebben vele jaren ervaring met het zorgvuldig schoonmaken van zonnepanelen. Wij gebruiken een techniek met osmosewater, dit zorgt ervoor dat uw zonnepanelen grondig worden gereinigd zonder risico op beschadiging.
Daarnaast zijn grote velden met zonnepanelen of zonnepanelen op grote hoogte geen probleem voor onze professionals.  

Bent u benieuwd naar wat wij voor uw bedrijfspand kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook kunt u bij ons terecht voor periodieke schoonmaakwerkzaamheden. Zo bent u altijd voorzien van schone zonnepanelen en kunt u het hele jaar optimaal profiteren van het rendement. 

Professionele schoonmaak

Met onze tips kunt u al de eerste stappen zetten om uw werkruimte zo schoon en stofvrij mogelijk te krijgen. Toch kan het fijn zijn om uw kantoor door een professioneel team te laten reinigen. Dit scheelt u veel tijd en zorgt ervoor dat alles echt grondig wordt schoongemaakt. U kunt kiezen voor eenmalige reinigingswerkzaamheden of periodieke schoonmaakdiensten. Heeft u vragen dan kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.