Hoe maak je een dakgoot schoon?

Een dakgoot schoonmaken is een klus die vaak wordt uitgesteld maar wel ontzettend belangrijk is. Het zorgt niet alleen voor een schone aanblik van een gebouw maar kan ook een hoop schade voorkomen op lange termijn. Bij ophoping van vuil in de dakgoot zullen verstoppingen ontstaan die kunnen leiden tot overstromingen, ongedierte en schimmels. Als u dit weet wordt het vast geen klus meer die te lang wordt uitgesteld. Hoe een dakgoot nu het best gereinigd kan worden dat leggen we uit in dit artikel.

Hoe maak je een dakgoot schoon?

Hoe vaak een dakgoot schoonmaken?

Wij raden aan om minstens één keer per jaar de dakgoot te (laten) reinigen. Toch is het verstandig om minimaal twee keer per jaar te checken of het al nodig is. Zeker als er veel bomen rondom het gebouw staan kan de dakgoot snel verstopt raken. Niet alleen door afgewaaide takken en bladeren maar ook door nesten die vogels erin bouwen.


Wanneer moet een dakgoot worden gereinigd?

Vooral in de herfst is er een grotere kans op verstopping van de dakgoot. Check dus ook altijd voor de herfst op de dakgoot schoon genoeg is om de komende herfstbuien te doorstaan. Natuurlijk is het ook verstandig om na de herfst als alles bladeren zijn gevallen, de dakgoot een grote reinigingsbeurt te geven. Bij voorkeur wordt de dakgoot gereinigd op een dag waarin geen neerslag valt en het ook niet vriest. Dit is om te voorkomen dat het water van het schoonmaken meteen vastvriest. Daarnaast is het ook een stuk veiliger om op een droge en niet gladde dag hiermee aan de slag te gaan.


Hoe een dakgoot schoonmaken?

Om een dakgoot goed schoon te krijgen is het belangrijk om eerst het grootste gedeelte van losliggend vuil te verwijderen. Alle bladeren, takjes en losliggend vuil kunt u met de hand of met een tuinschepje verwijderen. Als u een vogelnest tegenkomt in uw dakgoot bekijk dan eerst heel voorzichtig of hier nog vogels of eieren in liggen. Is dit het geval dan mag u dit nest officieel niet verwijderen, dit om de natuur te beschermen. Laat het nest dan ook gewoon liggen tot na de broedperiode, is het nest leeg dan kunt u het daarna voorzichtig weghalen.

Wanneer al het grove vuil is verwijderd kunt u met de tuinslang de dakgoot doorspoelen. Simpelweg door de tuinslang in de dakgoot te leggen, richting de regenpijp. Het kan zijn dat er hierna nog steeds hardnekkig vuil te vinden is in de dakgoot. Dit kunt u vaak gemakkelijk verwijderen met water en een schuurspons. Gebruik liever geen reinigingsmiddelen omdat deze belastend kunnen zijn voor het milieu en schade kunnen aanbrengen aan de dakgoot.

Wilt u tussendoor uw dakgoot een snelle reinigingsbeurt geven, zorg dan dat u wacht tot alle bladeren droog zijn. U kunt dan simpel met blik en veger de grove vuil opvegen. Zo kunt u in ieder geval weer een paar maanden vooruit met een lege dakgoot. 

Dakgoot schoonmaken uitbesteden?

Wij snappen dat niet iedereen staat te springen om de dakgoot te reinigen. Zeker als u liever niet op een ladder staat of wanneer het gaat om grote hoeveelheden dakgoten zoals bij een school of kantoorpand. Gelukkig kunnen wij u uit de brand helpen en één van onze professionals langs laten komen om uw dakgoot te reinigen. Zij hebben vele jaren ervaring met het grondig en veilig schoonmaken van dakgoten. Om zo de dakgoot zolang mogelijk in goede conditie te houden en vervelende verstopping te voorkomen. 

Bent u benieuwd naar wat wij voor uw bedrijfspand kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook kunt u bij ons terecht voor periodieke schoonmaakwerkzaamheden. Zo bent u altijd voorzien van een schone dakgoot en kunt u ook kiezen voor uitbreiding van extra schoonmaakwerkzaamheden

Wij leveren geen schoonmaakdiensten aan particulieren. 

 

Professionele schoonmaak

Met onze tips kunt u al de eerste stappen zetten om uw werkruimte zo schoon en stofvrij mogelijk te krijgen. Toch kan het fijn zijn om uw kantoor door een professioneel team te laten reinigen. Dit scheelt u veel tijd en zorgt ervoor dat alles echt grondig wordt schoongemaakt. U kunt kiezen voor eenmalige reinigingswerkzaamheden of periodieke schoonmaakdiensten. Heeft u vragen dan kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.